donderdag, januari 29, 2009

EEN NUMMER DAT PAST BIJ HET GEVOEL VAN DE DAG EN DAN VOORAL HET NUMMER EN DE COUPLETTEN EN NIET DE TITEL EN HET REFREIN


LIES

you said the moon was ours
said the moon was ours, to hell with the day
the sunlight is only gonna, take love away
brings up suspicions and alibis
but I can see blue, tear-blinded eyes

lies, lies, lies, oh lies...

i got a stone where my heart should be
i got a stone where my heart should be,
can't nothin' I do make you love me
i'd leave this town, break all my ties
there'd be no more use, for any disguise

lies, lies, lies, oh, lies...

i wanna die without pain
i wanna die without pain,
all this deception and i just can't maintain
the sun, moon, stars in the sky
it would hurt me too bad if you said goodbye

lies, lies, lies, oh, lies...

Labels: , , , ,

dinsdag, januari 27, 2009

MAANDAGAVOND

Ik lig op de bank. Natuurlijk lig ik op de bank. Het is maandagavond. Maandagavond is een avond om op de bank te liggen. Maandagavond lig ik dus meestal op de bank. Beetje niets doen. Een filmpje kijken of wat muziek luisteren. Meer is er niet nodig op een maandagavond. Maandagavond is een avond om snel te vergeten. Zelfs na een rustig weekend.

Ik lig dus op de bank. Deze maandagavond luister ik muziek. Mijn 15.000 iTunes tracks staan op shuffle en ik probeer zonder naar het beeldscherm te kijken te raden wat het nummer is dat ik hoor. Ik scoor redelijk tot goed. Slechts een enkele keer moet ik opkijken omdat ik geen idee heb. Een zoveelste nummer begint. Gigantic van de Pixies raad ik al bij de eerste noot. Natuurlijk raad ik Gigantic direct. Gigantic heb ik in de tweede helft van de jaren tachtig misschien wel 15.000 keer gehoord.

Na ongeveer een seconde of twintig in het nummer hoor ik opeens een doffe plof. Een plof die ik niet ken. Heeft Gigantic dan toch nog geheimen voor mij? Ik sta op en zet het nummer opnieuw op. Gespannen wacht ik op het moment van de doffe plof.

Niets geen plof. Gigantic klinkt zoals het al ruim 20 jaar klinkt en niet zoals een minuut of wat geleden voorzien van een nooit eerder gehoorde doffe plof. Ik kijk de kamer rond op zoek naar de kat en zie haar op de bank liggen. Natuurlijk ligt ze op de bank. Ik lag daar net zelf en kat is van het knus bij je komen liggen. Zeg maar gerust aandachtsgeil. Zij heeft dus in ieder geval niets omgegooid.

Ik maak toch maar een rondje door het huis. Misschien dat de tocht of een acute aanval van moeheid van welk ding dan ook dat ding tot omvallen heeft doen besluiten. Ik maak een rondje door het huis, maar er ligt niets omgevallen dat eerder nog stond of hing. Het zal de fijne buurman wel weer zijn geweest, denk ik als ik weer op de bank ga liggen. Kat spint tevreden. Ik kriebel haar in haar nek.

We zijn ondertussen een uurtje verder. Ik raad Restless van Langhorne Slim binnen de tien seconden en heb dorst. Bij de koelkast gekomen staat de koelkastdeur op een kier. Open? Op een kier? Vreemd. Ik doe de deur verder open en tref een chaos aan. Alles is nat en vies en plakkerig. De plof is ge-identificeerd. Ik ben een half uur bezig met schoonmaken.

Laat een flesje sinaasappel/kiwi sap van het buurtsuper huismerk nooit voorbij de houdbaarheids datum in de koelkast liggen ets ik in mijn brein. Ongeveer een week na die datum zegt de fles namelijk spontaan plof. Een liter bedorven sap bedekt de hele binnenkant van de koelkast.

Maandagavond is spontaan nog meer maandag.

Labels: , ,

maandag, januari 26, 2009

MIJN KOFFERS

"En hoe is het nu met je nachtrust Frommel?"

Mijn nachtrust is een vallen en opstaan. De ene nacht staar ik om half vier nog in de duisternis die mijn slaapkamer heet. De andere dag word ik om half 6 wakker nadat ik om 8 uur de avond ervoor even op de bank ben gaan liggen. Mijn nachtrust is een vallen en opstaan. Ik geloof dat ik gemiddeld wel aan mijn slaap kom. Ik voel me immers redelijk uitgerust. Al is het vandaag natuurlijk wel maandag.

Ik voel me redelijk uitgerust en dat is belangrijk. Het hoofd moet fris zijn. Ik moet pakken. Ik moet op reis. De koffers staan al klaar. Met de deksels open staan ze me leeg aan te gapen. "Gaan we weer op reis Frommel? Waar gaan we dit keer heen?"

Ik heb nog geen idee. Ik weet alleen dat ik weer op reis ga. Ik heb nog geen idee en daarom zijn de koffers ook nog leeg. Niet wetende waar ik heen ga kan ik ook nog niet beslissen wat ik mee moet nemen. Dat is een proces wat tijd en overweging vraagt. Meer dan 20 kilo en ik moet bij betalen. En waar moet ik dat vandaan halen, he?

Uiteindelijk kom ik er wel uit. Uit dat inpakken.Ik neem mee wat er mee kan. Wat er mee moet en de rest laten we achter. Ik bel het grof vuil en zet het langs de kant van de weg. Nog een keer omkijken. Nog een keer zwaaien en dan op pad.

Alleen de muziek die mee gaat, daar ben ik al uit. Alles natuurlijk. Alles. Geen noot zal blijven liggen. Geen noot, want gelukkig hebben we de muziek nog. De motor van mijn bestaan. Een mooie soundtrack voor de zoete herinnering.

Labels:

vrijdag, januari 23, 2009

HET WERD HOOG TIJD DAT IK DE SOUNDTRACK VAN GHOST WORLD EENS VAN HET NET AF PLUKTE

Oorzaak: Geweldige film (met Scarlett!!!) die de sfeer van de strip heel goed weet te vangen.

Gevolg: Ik draai keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer het eerste nummer van de plaat.

Jan Pehechan-Ho by Mohammed Rafi.

Labels: , , ,

donderdag, januari 15, 2009

02:35u

Nacht 3. Als een zombie staar ik leeg de woonkamer in. Onscherp voor mijn ogen de rood oplichtende askegel aan het eind van de in mijn mondhoek hangende sigaret. Nog drie en een half uur dan doet de klok geen tik, maar schreeuwt de wekker een nieuwe dag. Ik denk dat ik het wakker ga mee maken. Ik weet het.

Wakker, maar eigenlijk slapend. Als een zombie leeg voor me uit starend. Ik kan niets meer voelen. Is het voelen op? Of is het de verpletterende vermoeidheid? Waar eerst de achtbaan in mijn hoofd me wakker hield is er nu de galmende leegte.

Het is lang geleden, maar toch vertrouwd. Nachten lang heb ik zo gezeten. Uitgeput en leeg gezogen. Een totaal leeg hoofd. Leeg getrokken door de achtbaan die er dagen lang door heen raasde. Vertrouwd, maar leuk is anders. Ik neem een laatste slok uit mijn flesje bier, de laatste trek van mijn sigaret brandt in mijn longen. Ik ruil het uitzicht in de woonkamer voor dat van het plafond boven mijn bed.

Een razende achtbaan houdt je uit je slaap. Een leeg hoofd nog meer. Oorverdovende stilte.

02:52u.

Apparently I can only wright when I'm misserable...

Labels: